Biobaserad plast

2015-05-26
Nu introducerar vi på Rullpack biobaserad plast – sk grön plast.

Som en av de absolut första tillverkarna har Rullpack introducerat biobaserad plast – grön plast – på marknaden. Den gröna plasten kommer, till skillnad jämfört med fossilbaserad plast, från den förnyelsebara råvaran sockerrör. Som användare märker man absolut ingen skillnad då den gröna plasten är identisk med fossil plast i sina egenskaper då molekylstrukturen är densamma. Det innebär samma egenskaper i styrka och att materialet är återvinningsbar i form av återvunnen plast (inte att förväxla med komposterbar biomaterial som inte alls har samma styrka och är betydligt dyrare).

Med den gröna plasten reduceras koldioxidbelastning betydligt eftersom det härstammar från det korta kretsloppet. Dessutom, då det är ren nyråvara så kan den göras mycket tunnare men lika stark som motsvarande produkt gjord av återvunnen plast. Grön plast är med andra ord klart det bästa valet om man vill minimera koldioxidbelastningen.

Rullpack är först med att leverera, genom samarbetspartnern Papyrus Supplies AB, till flera landsting som exempelvis Stockholms läns landsting, Västra Götalandsregionen och Hallands läns landsting. Även fryspåsar till slutkonsument finns ute i dagligvaruhandeln som exempelvis Willys och Hemköp under namnet Pingvin.